Als veren verschijnen

Veertjes dansen elke dag wel een keer voor me, of ik nou in de stad loop, in het bos of op het strand. De gevleugelde pennen liggen als schitterende cadeautjes voor het oprapen. Ben jij ook zo iemand die verrukt blijft staan voor vallende veertjes? Buk jij ook om ze op te rapen, te bewonderen en soms mee te nemen naar huis? Of dender je er stampend overheen? Ooit bij stilgestaan?

Als kleuter was ik al betoverd door de zachtheid, de transparantie en het lichte. Gelukkig is deze verwondering gebleven: geen veer is ooit gelijk gebleken. 
Ik verdiepte me in de symboliek. Soms voel ik iets, wanneer ik een veertje lang in mijn hand houd. Een warme gloed, of een zacht verlangen, ver, ver hiervandaan. De veer van een vrije ziel? Ik vraag het me verder niet af, de gewaarwording is genoeg. Waar het vandaan komt, of het waar is? Vragen die me allerminst interesseren. Wat ik voel is mijn waarheid in het niet weten. 

En eigenlijk een prachtige mindfulness-oefening: je bent even nergens anders met je gedachten dan bij de bewondering van het veertje. In alle stilte, want dat is de voorwaarde voor het gewaar worden.

Een veer betekent voor de indianen lucht en adem. Zij gebruiken ze als talisman, maken tooien en dromenvangers. Ze steken de veren in hun kleren en maken er sieraden van. 
Alle vogel-zielen ademen vrijheid in je vleugels uitslaan en de wijde wereld ontdekken. Vanuit helikopterview heb je meer overzicht, kijk je vanuit een andere invalshoek. Mensen die van veren houden zijn reislustig en hebben een vrije geest, las ik. Zij staan in diepe verbinding met de aarde en hebben een zuivere connectie met de natuur.

Feathers appear when the angels are near’

De vleugels van engelen zijn gemaakt van veren. Het schijnt dat elke keer wanneer een veertje ziet, dit een boodschap van een engel is. Als je je ervoor openstelt. Even je oordeel laat varen. Voor een moment durft te geloven.
Dit gaat verder dan de ‘gewone’ zintuigen: je opent je ‘subtiele’ zintuigen hiervoor, en het is alleen hoorbaar in jouw eigen, diepe stilte. Een veer als boodschapper: hoe bijzonder!
De veer, de vogel, staat voor de communicatie tussen hemel en aarde. Vogels zijn niet bang om te vallen. Zij vliegen gewoon. Dus brengen zij de boodschappen uit hogere sferen tot ons: hun bescherming wordt de onze. Het element lucht staat voor (veer)kracht en flexibiliteit en geeft zachtheid wanneer nodig. Strijk maar eens met een veertje langs je wang en sluit je ogen. Je stresslevel gaat onmiddellijk omlaag. Wat voel je vanbinnen?

Witte veertjes staan voor hoop, liefde, bescherming en vertrouwen, de grijze voor vrede, berusting, liefde. Vind je een bruin veertje, dan staat dit voor aarde, geaardheid. 

Natuurlijk gaat het om de allesomvattende aandacht. Voor het kleine, het onbelangrijke. Dat wat niet opvalt, onzichtbaar is wanneer je in je denken vertoeft en niets om je heen waarneemt. En je zo de vergeten schoonheid laat liggen. Het onzichtbare zichtbaar maken is een grote kunst. Het ontwikkelen van je subtiele zintuigen waardoor je steeds wat meer open gaat staan voor dat wat er binnen in jou speelt. Je focus verplaatst zich van buiten naar binnen, naar jouw ware verlangen. 

Alleen maar door niet meer voorbij een veertje te lopen.  

Ik heb een fijne, zintuigelijke schrijfoefening voor je, die in het teken staat van de veer. Wil je hem ontvangen, stuur me dan even een mailtje: marian@dealchemievanhetleven.nl.

Vertrouwen is geloven in
wat je nog niet ziet.
De beloning voor vertrouwen
is te zien wat je gelooft.

St Augustinus