Groene vingers

Het doel van deze cursus is niet het schrijven op zich. Het is een innerlijke reis, een ontdekkingstocht naar de diepere lagen van de ziel. Of van je onderbewustzijn. Daar vind je de woordeloze vormen. Het is er wel, maar je kunt er nog geen woorden voor vinden, je kunt er nog net niet bij. Hiermee gaan we aan de slag, hier ligt de uitdaging van het gelaagde schrijven. Heel voorzichtig stoffen we de laagjes af door middel van creatieve oefeningen. Wanneer je even vastloopt help ik je, door de juiste vragen te stellen of je in een andere richting te laten kijken, waardoor je dan ineens het spotlicht van je woordenstroom ontdekt. Soms heb je net even een klein, glinsterend spiegeltje nodig.
Het opschrijven van deze vorm is de beloning voor het creatieve werk dat je hiervoor doet. Lees je het terug, dan ben je weer daar. In alle soorten (dicht)vormen en in natuurbeelden leg je deze ontdekmomenten vast, als een dagboek.

Je gaat dus eigenlijk op zoek naar jouw creatiefste zelf. Niet de woorden bedenken met het hoofd, maar de woordeloze woorden vorm geven vanuit jouw authentieke bron. Geen eenheidsworstwoorden, maar woorden en zinnen die er toe doen. Die je laten voelen, of emotioneren, of inzicht geven. We gaan spelen met deze woorden, we brengen ook niet-bestaande woorden tot leven. Dit geeft vaak een soort magische blijdschap-voldoening, een erkenning van het feit dat ook jij creatief bent.

Vanuit een ander perspectief schrijven kan tintelende inspiratie opwekken. Simpelweg omdat je er ‘nog nooit’ zo tegenaan gekeken hebt. Het platte wordt de diepte. Een nieuwe creatie-stroom die je wakker maakt door op een andere manier waar te nemen. En eigenlijk kijk je dan ook vanuit een nieuw perspectief naar jezelf. De natuur is nu eenmaal een zachte weerkaatsing. Misschien wordt kijken ineens zien. 

Interessant? Ik heb een live beeldcherm-cursus voor je!

In zes maanden leer je met behulp van wondertjes uit de natuur anders kijken. Daar waar je steeds vastloopt in dat ‘hoofd’-denken is niet meer aan de orde. Je gaat een worden met datgene waar je normaal aan voorbij loopt. Je wordt opmerkzamer en merkt dat alles met elkaar in verbinding staat.

Dus kom spelen en leren! Een keer per maand -op een maandagavond- komen we bij elkaar in een beeldscherm-sessie. Van tevoren krijg je 1 of 2 opdracht(en) via de mail. Hiervoor moet je echt de natuur in, dus blok gelijk een dagdeel in je agenda voor een warm bad: even terug naar waar we ook alweer vandaan komen. Verse zuurstof voor je zintuigen en zuivere brandstof om je -misschien wat verbrokkelde- schrijfblijdschap en verwondering weer op te porren.
De opdracht die je gekregen hebt is de ingang voor een avond creëren met kleine opdrachtjes, waarbij de groepsdynamiek het voortouw heeft. Wat dient zich aan? Daar anticipeer ik op.
We gaan niet alleen schrijven trouwens. We verbeelden ook, want jouw intuïtieve beeld gaat je vertellen waarover jij wilt schrijven. Het onderwerp is zichtbaar geworden. En zo geef je er woorden aan.

De opdrachtjes zijn altijd precies de inspiratie die jij nodig hebt voor welke soort tekst dan ook. Op zoek naar wat er echt in jou leeft, in de onderstroom, voorbij alles wat je denkt te weten. Het vinden van wat je denkt niet te kunnen.
Altijd in afstemming en in verbinding weet Marian je te begeleiden naar waar je wilt zijn. Met behulp van de natuur wordt je creativiteit aangewakkerd en ontstaan er de mooiste creaties. Veilig, vertrouwd en samen: zo heb ik de cursus, wat voelt als een reis, ervaren het afgelopen half jaar.
Liefs, Mariëlle

Wat het niet is:
Een blogcursus, leren schrijven, mooi schrijven, een kant en klare tekst produceren (of soms per ongeluk wel ; ), ‘hoe het hoort’ etc. Het is geen prestatiestuk, je bent niet met je hoofd bezig, wel met je hart. Een dieper liggend schrijven dus. Niet bedacht, wel gevoeld. 
Ik raad je de cursus ook niet aan wanneer je geen tijd hebt. Afraffelen is de slechtste raadgever voor je woorden en zinnen. Deze horen in te dalen, van alle kanten bekeken en gevoeld te worden en dan misschien verwisseld voor een passender woord. Aandacht en tijd zijn de beste ingrediënten.

Wat het wel is:
Onderzoek, naar jezelf in en met de natuurwonderen: hoe verbind jij je hiermee? Je gaat naar buiten en naar binnen. Verwonderen, observeren, verbazen, anders kijken naar de wereld. Jouw wereld. En vanuit dit nieuwe perspectief – ook naar jezelf- creëren in beeld en taal. Het levert je veel meer op dan alleen maar een stuk tekst. Want zelfonderzoek en het naar binnen keren brengt je veel. Transformatie. Bevestiging. Verbazing. En soms zelfs confrontatie. Mag je zelf invullen achteraf ; ).
Eigenlijk is het een stukje innerlijke reis die je maakt met behulp van beeld en woord. Inzichten dienen zich aan, schaduw wordt soms ineens het licht.
En uiteraard die stok achter de deur. Een avond spelen met beeld en woord is aandacht geven aan je innerlijke kind-vreugde, vaak weggestopt omdat we ‘volwassen’ moeten doen.

Dus: durf jij je talent/creativiteit/inspiratiebron te onderzoeken in een veilige omgeving? Durf jij te spelen? Je controle los te laten? Durf jij je criticus de hand te schudden en samen af te dalen opdat er geen doel of resultaat hoeft, of ‘mooi’ getekend/geschreven ‘dient’ te worden? Er is geen goed of fout. Er is. Punt.

Praktisch:
Wanneer? Maandagavond van 19.30 tot ca 21.30 uur. Kosten: 95 euro (geen btw). 

De data voor 2024:

15 januari
12 februari
18 maart
15 april
13 mei
10 juni

We hebben ook een WhatsApp groep waarin we woord, beeld, inspiratie en vragen delen. Hoop je te zien! Wil je je opgeven? Stuur een mail naar marian@dealchemievanhetleven.nl, of een Whatsappje: +316 459235 25

Sophia Eringa:
Duik met Marian in je diepere zelf. Verbindingen maken door middel van natuur, verdieping en je eigen innerlijke stem. Samen komen we tot mooie woordzinnen. Een cadeautje!. Altijd kloppend, altijd op het juiste moment in de juiste setting van tijd en geest.