Ik stop met uitstellen. Morgen.

Ik MOET een blog schrijven. Nu. Deadline.
Er staat een eerste zin op het angstaanjagende papier voor me. Een monsterlijk wit scherm dat mij aanstaart. Laten we ons uitstelgedrag uitstellen. We gaan het samen aan. We gaan het overwinnen, ons:  uitstelgedrag – vermijdingsdrang – smoesjes verzinnen – opschuiven

Doe je mee? 
Voordat je begint met schrijven, mag je maximaal drie dingen doen van jezelf om je hoofd leeg te maken: stofzuigen, de tafel opruimen, een laatste mail doen, thee zetten, afwas, was, wat jij wilt. Je hebt tien minuten voor deze drie dingen samen. Zet een timer op tien minuten en ga daarna direct zitten achter je laptop. Weet dus voor die tijd wat je in tien minuten kan doen. En vooral wat niet.

Stap 1. We gaan beginnen.
Creëer de perfecte omgeving én gemoedstoestand om te schrijven. Ikzelf móet warme voeten hebben, een vaas zoethout-thee naast me en de telefoon staat UIT. Het is stil. Geen muziek. Er brandt óf wierook, óf een aromalampje met een olie die de creativiteit opwekt: citroen, bergamot of jasmijn. Er staat altijd een brandende kaars waar ik in staar als ik naar woorden zoek of zinnen moet vormen. Het brengt mij rust. Zodra ik de wierook ruik, gaat mijn onderbewustzijn al in de schrijfstand. Een soort Pavlov zeg maar.

Kijk eens naar jouw ritueel. Of maak er één. Waar word jij kalm van? Waar gaat jouw rusteloze gevoel van weg? Hoe kun jij focussen? Verdiepen? Er bij blijven?

Neem jezelf serieus. Schrijven kost tijd. Geef jezelf dus niet vijf minuten want dan lukt het niet, dan ben je alleen maar met de klok bezig. Je hebt ruimte nodig om te mijmeren, na te denken, iets op te zoeken: een synoniem voor een alledaags woord maakt je tekst nét wat sprankelender.

Sluit je ogen gewoon even wanneer er niets komt: ga naar binnen, daar vind je jouw schrijfschatten. Ze komen omhoog drijven, vertrouw me.

Stap 2. De ontmaagding.
Ben je er helemaal klaar voor? Zet je laptop dan aan en ga direct naar word of een ander tekstprogramma. Scroll niet eerst naar de mail of naar je Social Media, dan ben je verkocht. Wees nu even streng voor jezelf.

Schrik niet van het maagdelijke, blanco scherm dat tevoorschijn komt. Dit is het.

Staar er naar, dompel je een minuut volledig onder in zelfmedelijden, herpak en kom in actie. Schrijf direct een eerste zin op, al slaat hij he-le-maal nergens op. Er staat dan tenminste iets –de ontmaagding zeg maar- en je kunt hem altijd weghalen wanneer je een stuk tekst hebt staan.

Stap 3. Inspiratie
Heb je nog geen idee van wat je schrijven moet? Ga dan naar Google afbeeldingen bijvoorbeeld, of zoek een mooie quote die bij jou past op dit moment. Vind inspiratie, associeer. Waar houd jij je mee bezig momenteel? Wat zit je dwars, of hoog? Heb je een mooie boodschap voor de lezer? Schrijf de quote bovenaan je vel, of een zin naar aanleiding van een afbeelding. Zet eerst wat kernwoorden er achter.

Begin gewoon. Kijk niet naar de spelling, d’s of t’s of mooie zinnen. Lees nog niets terug. Dat komt allemaal later. Kom eerst in de flow, schrijf alles op wat je te binnen schiet. Losse flarden, een zin uit een liedje, de titel van een boek…

Kijk of je -door wat je schrijft- invallen, inzichten of aha-momenten krijgt. Schrijf ze op, mijmer er over, stel al schrijvende vragen. Misschien komen er antwoorden, misschien niet. Alles is goed. Probeer eens een ander perspectief, draai eens je standpunt om, bekijk vanuit een andere invalshoek. Speel. Experimenteer.

Stap 4. Meander.
Je hebt een bult tekst nu. Maak wat structuur: alinea’s, tussentitels, meanderende zinnen. Tune fine. Lees hardop voor aan je partner of je collega en kijk waar je hapert. Maak de zin zingend. Laat het soepel verlopen. Zet de puntjes op de i. Nu mag het. Pas op het allerlaatst verzin je de titel van het stuk.
Wees super trots op jezelf. Uitstelgedrag? Hoezo? En vergeet niet: morgen is vaak de drukste dag van de week.

Visualisatie oefening 

Weet je écht geen onderwerp te verzinnen? Writers block? Dan heb ik de volgende oefening voor je.
Sluit je ogen eens en ga naar binnen. Stel je voor dat het onderwerp waar je over wilt schrijven zomaar op een vel papier voor je verschijnt. Je ziet een beeld, een woord of een zin. Ze komen vanzelf, geniet van het gemak waarmee ze op het papier getoverd worden. Als puzzelstukjes vloeit alles in elkaar. Er zijn geen blokkades, er is alleen maar flow en beweging. Het danst bijna. Je bent niet meer te stoppen, de woorden of beelden blijven komen.
Wanneer je het genoeg vind, open je je ogen. Begin gewoon met wat je allemaal zag en dacht op te schrijven. Put uit die innerlijke inspiratiebron die nooit opdroogt en jou altijd voorziet van dat wat jij nodig hebt.