Creatief wandelen

Een week van wandelen zonder prestatie, we laten het moeten, de stappenteller en de controle in Nederland achter (ik Moet zoveel km halen, ik Moet in zo’n tempo lopen, ik Moet mijn doel halen).
Dus geen 20 km in ferm tempo van A naar B op een dag. Nee, hooguit 8, omdat we veel meer stilstaan bij dat wat er is, bij het zijn in het hier en nu. We bouwen mijmer-tijd in en werken met Kairos, de tussentijd. De natuur bepaalt. Jij beweegt mee met haar tempo.
De schoonheid van de ongerepte natuur zet al je zintuigen wijd open, je bewaart het in je innerlijke schatkist en met nieuwe brandstof in je aderen vervolg je je weg. Bij deze wandelingen sta je dus vaker stil dan dat je wandelt. Het middel wordt het doel.

Walking meditation is really to enjoy the walking – walking not in order to arrive, just for walking… We walk all the time, but usually it is more like running. Our hurried steps print anxiety and sorrow on the Earth. If we can take one step in peace, we can take two, three, four, and then five steps for the peace and happiness of humankind.- Thich Nhat Hanh

Dus de camera’s, teken- en schrijfboekjes gaan mee. We gaan in- en uitzoomen. In de natuur, dus in jouzelf. Een ontdekkingsreis, soms een pelgrimstocht. Zo buiten, zo binnen. Je laat alles stromen dat naar buiten wil. Eindelijk aandacht aan je verlangen, je creaties, je ideeën.

Je krijgt onderweg kleine opdrachten die je in het kader van jouw eigen thema uitvoert. Jij bepaalt jouw intentie en vouwt de opdracht zo, dat hij past bij jouw vraagstuk of onderwerp. De opdrachtjes zijn zo geformuleerd dat elk thema er naadloos op aan kan sluiten. Aan jou of je wilt schrijven, schilderen, fotograferen, tekenen, zwijmelen, mediteren. Niets doen is ook erg fijn, gewoon niets hoeven. Ook een optie. We nemen alle tijd voor de opdrachten, zeker een uur of langer per opdracht. Omdat de indrukken dan in kunnen dalen en zijn weg vindt richting jouw uitingsvorm. Tijdkaders schuren juist het meest intense af.

Het woord ‘pelgrim’ komt van ‘peregrinus’ wat vreemdeling betekent. Je brengt jezelf als pelgrim bewust in een positie waarin je niet thuis bent, je neemt afstand van de vaste structuur in je leven. En dan ontdek je dat eigenlijk de hele wereld je thuis is.”

Elke dag een andere wandeling, een andere sfeer, een andere route. Dat zal ook in jouzelf terug komen en in je expressievorm. De dagen zitten vol verrassingen die je onderweg zult tegenkomen. Onverwachte lunchfeestjes. Een lonkende muziekervaring. Herinneringen die je je hele leven blijft koesteren. En nee, meer verklap ik niet ; ).
Achteraf zie je de nieuwe beweging en energie terug in jouw creaties. Aan het eind van de week is een verhaal ontstaan, in woord, beeld of beide. Waar je een persoonlijk boekje van zou kunnen maken bijvoorbeeld.

Deze wandelweek kan een verlangen zijn om je geest te resetten na een beladen periode. Even al je aandacht verplaatsen naar alles wat niet thuis of op je werk te vinden is. De eucalyptusbomen, reigers bij de rivier of gepolijste stenen op het strand helpen je mee.
Samen met je lichaam, verplaatsen je gedachten zich ook. Terwijl je loopt is je innerlijke criticus even niet op de hoede. Je concentreert je op de opdrachten en de omgeving. Je ideeën die al ergens hangen, krijgen zo alle ruimte en vrijheid om geboren te worden. Je ritmische bewegingen halen je uit de dagelijkse sleur en laten je vrijer door je innerlijke landschap dwalen. Ritme is leven.

Ik zal vaak gebruik maken van stilte. Waar je alleen de natuurgeluiden hoort in plaats van je kakofonie aan gedachten. De verstilling is zo nodig om die innerlijke bron te kunnen verstaan. Elke stap begint met stil staan bij dat wat er is. Dat zien, doorvoelen en omarmen.

All true artists, whether they know it or not,
create from a place of no-mind,
from inner stillness
~ Eckhart Tolle ~

Ik werk met de symboliek van de natuur, dit helpt om buiten de kaders te kijken: daar waar jouw creativiteit juicht. Vanuit dit andere perspectief en vanaf afstand het symbolische onderzoeken, dan ontvouwt de creatie zichzelf. Een totaal andere manier dan vanuit de 1e dimensie kijken en werken. Jouw lijf heeft een andere taal dan jouw hoofd.

We maken contact met alle elementen, we lopen soms een stukje blootsvoets of geblinddoekt (alleen als jij dat wilt), om sommige zintuigen eens uit te schakelen of juist aan te wakkeren.

‘El camino se hace caminando’ – ‘De weg wordt gemaakt door hem te lopen’

Hoe leuk is het om met een groep vrienden, zussen, familie of collega’s deze week te doen? Of een paar dagen naast je vakantie. Misschien zelfs met een gezamenlijk thema. Een vrienden-voor-het-leven- of een familieboek bijvoorbeeld. Bijna alles is mogelijk, mail me gewoon even met je wensen, denk ik met je mee: marian@dealchemievanhetleven.nl.

ik wil alleen zijn met de zee
ik wil alleen zijn met het strand
ik wil mijn ziel wat laten varen
niet mijn lijf en mijn verstand

Toon Hermans